Promoveaza-ti centrul sportiv prin SalaBucuresti


Remedii naturale pentru tusea seaca sau productiva



In sezonul rece, tusea poate fi provocata de viroze sau raceli, in cazurile mai grave fiind vorba de pneumonii.

Tusea este un reflex al terminatiilor senzitive de la nivelul celor 3 componente majore: faringele, laringele sau zona de bifurcatie a traheei in bronzii. Tusea este o inspiratie profunda, urmata de o repiratie profunda si exploziva, ceea ce creeaza un curent, fiind implicati si muschii abdominali. Prin tuse se elimina secretiile / bacteriile, mucusul, praful, ajutand la curatenia locala din aparatul respirator. Tusea persistenta insa poate fi cauzata de virusuri si infectii.


Remediile naturiste sunt tot mai cautate, intrucat nu nu contin substante chimice si nu au efecte secundare asemenea medicamentelor. Am grupat cateva remedii naturale mai jos:


Inhalatii aromaterapie 1. INHALATII / AROMATERPIE: Tusea se poate instala daca in camera exista un aer foarte uscat, de aceea e bine sa se faca niste inhalatii cu plante cu plante aromate cum ar fi: menta, ace de brad sau muguri de pin, lavanda, eucalipt. Inhalatiile sunt indicate si pentru cei care au sinuzita, intrucat dezfunda fosele nazale si permit eliminarea mucozitatilor acumulate pe canalul olfactiv.

Tusea cauzata de raceala / dureri in gat poate fi calmata daca in timpul noptii se pun 4-5 picaturi de ulei de eucalipt intr-un vaporizator.
Pentru tuse seaca sunt recomandate: tei, patlagina, nalba mare, mac de camp.Pentru tuse productiva: ciubotica cucului, mugurii de pin, iarba mare, ienupar, scaiul vanat.

hrean2. HREANUL este un antibiotic natural si ajuta si la expectoratie. Datorita continutului sau bogat in magneziu, uleiuri volatile si saruri minerale, acesta poate vindeca tusea daca este utilizat in mod constant. Poate fi consumat simplu sau in diverse combinatii cu alte legume (ex: salata de cruditati). Pe langa proprietatile sale nutritive, hreanul desfunda si nasul datorita mirosului iute si intepator, ajutandu-te sa respiri mai usor.



ridiche neagra3. RIDICHE NEAGRA - indicata de asemenea in orice fel de tuse (seaca sau productiva), are proprietati antitusive si ajuta de asemenea la desfundarea cailor respiratorii. Ridichea neagra este si un bun imunostimulator, fiind bogata in vitaminele A, B, C, potasiu, calciu, magneziu si iod.
Pentru proprietatile antitusive in cazul ridichii negre, este indicat SIROPUL. Este adevarat ca in farmacii se gasesc siropuri antitusive tot pe baza de plante, insa acestea sunt deseori scumpe si contin chimicale ce le permit un termen de valabilitate mai mare.

Siropul de ridiche neagra se poate prepara si acasa.

Indicatii: se iau doua ridichii negre, se spala bine, se usuca in prosop de hartie. In locul de unde ies frunzele, se scobesc la acel capat si se aseaza pe o suprafata plana, sa aiba stabilitate. Scobiturile ridichiilor se umplu cu zahar si se lasa langa o sursa de caldura (calorifer). Pe masura ce isi lasa sirop, se completeaza cu zahar pana cand coaja ridichii incepe sa se stafideasca. O alta metoda este sa se taie cu tot cu coaja intr-un castron, punand un rand de sfecla unul de zahar.


ceapa4. CEAPA - calmeaza tusea si ajuta la eliminarea secretiilor acumulate. Totodata, ceapa vindeca durerile de gat sau cap, fiind indicata si in cazul persoanelor care au sinuzita, pentru efectele benefice ce amelioreaza simptomele.

Siropul de tuse din ceapa este preferat pentru efectele benefice.Indicatii: se curata patru cepe, se taie marunt cu cutitul / pe razatoare, se adauga 3 linguri de zahar si 150 ml apa. Se pun la fiert cinci minute, apoi se lasa deoparte pana se raceste. Lichidul obtinut se filtreaza si se poate utiliza de 4-5 ori pe zi.



apiterapie miere propolis5. APITERAPIE - mierea si propollisul. Mierea si propolisul au niste proprietati bine cunoscute in tratarea tusei. Acestea se pot consuma in stare naturala (cate o lingurita de miere / o bucata de propolis) sau se pot face sub forma unei tincturi.
Indicatii tinctura miere: 3 linguri de miere (de preferabil zaharisita) se amesteca cu un galbenus de ou, dupa care se toarna treptat 250 ml de lapte fierbinte. Atentie: amestecul se bea cald, insa nu fierbinte! Indicatii tinctura propolis: 50g de propolis se amesteca cu 200g de alcool. Se consuma cate o lingurita, de 3 ori pe zi.

lamaie6. SUCURI DE FRUCTE - Sucul de lamaie este cel mai bun, intrucat contine foarte multa vitamina C. Sucului dintr-o lamaie se adauga intr-o cana cu apa fierbinte si 1-2 lingurite de miere. Sucul de coacaze negre este recomandat pentru tusea seaca.






Articole din aceeasi categorie.

Machiajul la sala de fitnessDaca faci parte din categoria femeilor care nu ies din casa fara sa semachieze, nici ...
In Bucuresti vor fi construite sapte saline artificiale Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ...
Ce este detoxifiereaDetoxifierea organismului este recomandata de doctori, nutritionisti, medici homeopati si ...
9 Sfaturi pentru a scapa de racealaCu siguranta aceasta este perioada in care sezonul gripelor, racelilor si virozelor ...
Pagina vizualizata de 15182 ori.