Promoveaza-te prin portalul Salabucuresti.ro

Scheletul centurii scapulare


Centura membrului superior sau centura scapulara formează scheletul umarului si asigură legatura dintre oasele membrului liber si toracele osos.

Centura scapulara este consitutita din doua oase:
1. Clavicula
2. Scapula (Omoplatul)

scheletul centurii scapulare omoplat clavicula
Centura scapulara - vedere anterioara

1. Clavicula
Clavicula este un os lung, pereche, situat la limita dintre torace si gat, cuprins intre manubriul sternului si acromion.  Orientarea sa este transversala, si prezinta doua curburi inegale, care ii dau forma literei S culcat. Dintre cele doua curburi, una este mediala (curbura cu concavitatea posterioara) si cealalta este laterala (curbura cu concavitatea anterioara).

Clavicula este formată din corp si doua extremitati
Forma osului poate 
fi observata prin simpla inspectie, putand fi explorat prin palpare aproape pe toata intinderea lui. Reprezinta un reper important pentru delimitarea unor regiuni ale corpului, dar si pentru localizarea eventualelor afectiuni.

Orientare.
Se asaza: lateral - extremitatea turtita,anterior - marginea concava a acestei extremitati, iar in jos - fata osului (ce este prevazuta cu un sant)
 

Clavicula vedere superioara si inferioara
Clavicula - vedere superioara si inferioara

Extremitatea mediala (sau sternala) este voluminoasa, prezentand o fata sternala destinata articularii cu manubriul sternului.
Extremitatea laterala (sau acromiala) este turtita, prezentand o fata acromiala destinata articularii cu acromionul omoplatului (scapulei)

Corpul claviculei prezinta doua fete si doua margini
a) Fata superioara este neteda in portiunea mijlocie si poate fi palpata sub piele. La cele doua extremitati, fata superioară este rugoasa si da insertii musculare. La partea mediala a acestei fete, rugozitatile dau insertie muschiului sternocleidomastoidian, iar la parteal aterala, muschilor deltoid si trapez.
b) Fata inferioara raspunde primei coaste prezentand in portiunea mijlocie gaura nutritiva si santul ce a servit la orientarea osului. Pe acest sant se insera muschiul subclavicular. Medial de acest sant, se gaseste impresiunea ligamentului costoclavicular pe care se insera ligamentul cu acelasi nume. Lateral de sant se gaseste o suprafata rugoasa numită tuberozitatea ligamentului coraco-claviculape care se insera ligamentele coracoclaviculare, ce leaga clavicula cu procesul coracoid al scapulei.
Tuberozitatea este formata din doua proeminente: tuberculul conoid (situat aproape de marginea posterioara a osului)  si linia trapezoida situata anterolateral fata de tubercul. Pe tubercul se insera ligamentul conoidian, iar pe linia trapezoida ligamentul trapezoid.
c) Marginea anterioara este concava in treimea laterala, unde da insertie muschiului deltoid (tuberculul deltoid). Ea este convexa in treimea mediala, unde da insertie muschiului pectoral mare.
d) Marginea posterioara este si ea concava-convexa, dar in sens invers decat marginea anterioara. In portiunea laterala a marginii se insera muschiul trapez. In portiunea mijlocie are raporturi cu muschiul omohioidian, cu muschii scaleni, cu artera si vena subclaviculară si cu trunchiurile plexului brahial. Acester aporturi sunt deosebit de importante, deoarece in caderile pe umar, clavicula poate fi fracturata in portiunea ei mi-locie. Fragmentele fracturate pot leza vasele subclaviculare si trunchiurile plexului brahia. Calusul poate comprima sau chiar include aceste formatiuni,determinand complicatii vasculare si nervoase.

2. Scapula (Omoplatul)
Scapula sau omoplatul este un os lat, de forma triunghiulara, situat la partea postero-superioara a toracelui.
Pe schelet, acest os se intinde intre primul spatiu inter-costal si coasta a VII-a. Osul este aplicat pe torace, depasindu-l insa lateral si ia astfel parte la formarea umarului si la delimitarea axilei.
Scapula prezintă două fete (fata anterioara si fata posterioara), trei margini (marginea vertebral, marginea axilar si marginea superioara) si trei unghiuri (unghiul superior, unghiul inferior si unghiul lateral).

Orientare: Se asaza posterior fata prevazuta cu o puternica spina, in sus marginea cea mai mica si subtire; lateral (si putin inainte) unghiul cel mai voluminos (prevazut cu o cavitate articulara).

Scapula - posterior si lateral
Scapula - vedere posterioara si laterala

FATA POSTERIOARA A SCAPULEI 
(sau fata dorsala) priveste posterior si lateral, de pe ea desprinzandu-se transversal o puternica lama, numită spina scapulei. Spina imparte fata posterioara intr-o fosa situata deasupra si alta situata dedesubtul ei.

1.Spina scapulei adera de fata posterioară a scapulei si se continua in porţiunea ei laterala cu o prelungire libera, neaderenta de fata posterioara a scapulei, numita acromion.
Spina scapulei are o formă triunghiulara, prezentand o fata superioara si alta inferioara. Ea are trei margini, dintre care una anterioara, prin care spina adera de fata poasterioara a scapulei; o margine laterala, libera si concava; o margine dorsala groasă si rugoass care da insertie, prin buza superioara, muschiului trapez, iar prin cea inferioară muşchiului deltoid.
2.Acromionul (Acromion) este o proeminenta turtita de sus in jos si palpabila sub piele, ce prezintă fata articulara a acromionului pentru extremitatea laterala a claviculei, cu care se articuleaza. La unirea acromionului cu buza inferioară a spinei scapulei, se formează unghiul acromionului. Spina scapulei şi acromionul se pot palpa ambele sub piele. Unghiul acromionului, situat la unirea celor doua formatiuni osoase, are deosebita importanţă practica: pornind de la el, se pot face masuratorile pentru stabilirea eventualelor luxatii ale centurii scapulare.
3. Fosa supraspinoasă da insertie muschiului supraspinos
4. Fosa subspinoasa (sau infraspinoasa) da insertie mai multor muschi: infraspinos,rotund mare, rotund mic.


Scapula - fata costala (anterioara)
Scapula - vedere anterioara

FATA COSTALA A SCAPULEI (sau fata anterioara) prezinta o concavitate, fosa subscapulara, ce este strabatuta de creste oblice. Pe fosa, ca si pe crestele oblice, se insera muschiul subscapular. Pe portiunea mediala a fetei se mai insera si muschiul dintat anterior.
a) marginea superioara este subtire si prezinta scobitura sau ineizura scapulei. Prin aceasta scobitura trece nervul supra-scapular. Mediata de scobitura, marginea superioara da insertie muşchiului omohioidian.
b) marginea mediala poate fi explorata sub piele, ea fiind orientata spre coloana vertebrala. Pe ea se insera numerosi muschi, cum ar fi muschiul romboid mare, romboid mic, dintat anterior
c) marginea laterala este orientata spre axila, putandu-se  explora parţial. Aici se insera muschii rotund mare si rotund mic.

Unghiul inferior este ascutit si usor de explorat sub piele. Aici se insera muschiul dintatanterior.
Unghiul superior este usor rotunjit. Aici se insera muschiul ridicator al scapulei
Unghiul lateral este cel mai voluminos. Prezinta doua elemente de studiu:
1. Cavitatea glenoidă este legata de restul scapulei printr-o portiune mai ingusta,numita gatul sau colul scapulei. Cavitatea este putin profunda, de forma ovoida, articulandu-se cu capul humerusului. La cele doua extremitatiale cavitatii glenoide se gasesc rugozitati: rugozitatea inferioara est etuberculul subglenoidian (sau infraglenoidian) pentru insertia capului lung al muschiului triceps, iar cea superioara este tuberculul supraglenoidian pentru insertia capului lung al muschiului biceps brahial.
2.Procesul coracoid este o prelungire recurbata, a carei baza ocupa spatiul dintre cavitatea glenoida şi scobitura scapulei. Procesul coracoid poate fi explorat prin spatiul delto-pectoral, pe el inserandu-se muschi (capul scurt al bicepsului brahial, coracobrahialul si pectoralul mic) si ligamentele (conoid si trapezoid). Scapula are mai multe gauri nutritive: in fosa supra-spinoasa, in fosa subspionasa, la nivelul acromionului si la nivelul procesului coracoid.Articole din aceeasi categorie.

Scheletul membrului superior liberScheletul membrului superior liber este format din scheletul bratului (humerus), ...
Pagina vizualizata de 28523 ori.
Comanda un pachet PREMIUM!
Cursuri certificate instructor fitness aerobic
Help Ioana

Parteneri Sala Bucuresti

  • Superfit
  • Let's Rock
  • Doctor Info Ro
  • Fitness Education - cursuri instructor fitness
  • Instructor Personal Iulian Dinu
  • Anunturi Sportive
  • Triumf Romania
  • Federatia Romana Sportul Pentru Toti